Wow, universum finns i Sverige

Ibland får en överraskning kastad i ansiktet, trots att det är måndag morgon. En sak som jag inte kände till var att universum finns i Sverige. Eller närmare bestämt, världens största (nästan) skalenliga modell av solsystemet finns i Sverige. Det heter Sweden Solar System och är inte riktigt något man trycker in i vardagsrummet. För tillfället är den nämligen 950 kilometer stor. Japp, du läste rätt, den är 95 mil stor. Solen symboliseras av Globen-arenan i Stockholm, Jorden finns på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm, Neptunus i Strykjärnsparken i Söderhamn och så vidare. Längst bort, hos Institutet för rymdfysik i Kiruna, finns det mest avlägsna: terminalchocken. Det låter som något en kvällstidning har hittat på med sina nakenchocker, schlagerchocker med flera, men det är ett rymdfenomen som har med solvinden att göra.

Överraskande att hitta universum i Sverige, och faktiskt riktigt coolt också.

Läs mer på Wikipedia.