Recension: Den perfekta träningsmaten

Den perfekta träningsmatenReceptsamlingen ”Den perfekta träningsmaten” som skrivits av kocken Oscar de Hoog och författaren Fredrik Paulun är lite mer än bara en receptsamling. Fredrik Paulún, som gjort sig mest känd som författare inom nutrition och hälsa, har tillsammans med den träningsintresserade Oscar de Hoog inte bara sammanställt inspirerande och spännande recept utan även förklarat för läsaren vad som är idén bakom receptet, vad det nyttiga består i så att säga.

Format: Inbunden
Förlag: Fitnessförlaget (2007)
Språk: Svenska
ISBN 10: 9185225762

Möjligen kan man som novis sakna bilder på hur maten kommer att se ut när den är klar, det är inte alltid helt lätt att gissa sig till vad de hade tänkt sig. Men det är undantagsfall och de flesta av bilderna är snygga. Bara det faktum att alla recept är näringsberäknade gör boken till en höjdare. För den som verkligen har nytta av att hålla reda på vad han eller hon får i sig underlättar det betydligt att det står i klartext vad en portion innehåller avseende fett, kolhydrater och protein. Fredrik Paulún förklarar på ett bra sätt vad maten gör för skillnad för atleten och lyckas också förmedla kostens roll för prestationen. Däremot innehåller kapitlet om mat efter träning lite väl mycket proteinpulver för att jag ska bli helt nöjd. Det finns gott om produkter som innehåller mycket protein utan att man ska behöva köpa pulver, som kan vara ganska dyrt.

Efterrätterna och helgrecepten ser förföriskt goda ut men det är också recept att akta sig lite för, det är extremt kaloririk mat som verkligen ska hanteras som det de är avsedda för: lite helglyx någon gång ibland.

På det hela taget är det en inspirerande och användbar bok för den träningsintresserade som dessutom bryr sig om maten och vill veta lite mer.

Betyg: 4/5