Höstmörker

TröttNu närmar sig vintern med stormsteg och här uppe i norden är risken överhängande att många av oss inte får se solljus på hela dagen. Vi går upp och går till jobbet när det är mörkt och innan de flesta slutat har solen hunnit gå ner igen. Depressionen står och knackar på dörren hand i hand med D-vitaminbristen och det är fortfarande långt till decembers ljus och mys.

D-vitamin kan man få via tablett också, eller mjölk, men det finns ämnen och framför allt hormoner som man inte kan få den vägen. Årstidsbundna depressioner ett okänt begrepp i medelhavsländerna men det betyder inte att man inte kan drabbas om man flyttar hit till kalla och mörka norden.

Alla har dessutom inte råd med ljusterapi av den enkla anledningen att det inte finns på alla ställer i landet heller, så vad kan man göra? Börja med att försöka komma ut på lunchen är väl det mest uppenbara. Tända fler ljus inomhus, lampor så väl som levande ljus, är också en bra idé. Ljus stimulerar tallkottskörteln som i sin tur reglerar hormonbalansen i kroppen. Många som drabbas av årstidsbunden depression känner också ett stort sug efter sötsaker, en viktuppgång riskerar att stå på den drabbades schema också. Som om inte livet var jobbigt nog ändå. Vill du veta mer? Då är första stället du ska besöka vinterljus.