Konsten att träna med hjärnan

Jag läste en intervju med Rune Larsson på Expressen och slogs av en tanke. I princip har han rätt i att träning ska vara roligt. Själva grundkänslan ska vara att träningen är rolig, annars kommer det att komma saker i vägen. Men hur många pass har inte avverkats på gym och i löparspår där utövaren efteråt utbrister i ett ”Vilket härligt pass det blev! Vilken tur att jag gav mig av ändå!” och hur många personbästaresultat har inte satts när det egentligen inte kändes som en bra dag att träna?

Även om träningen inte alltid kan vara rolig så ska den vara rolig för det mesta, tillräckligt ofta för att vi ska orka släpa oss iväg på de där mindre roliga passen. De där som nästan inte blir av annars. Det är verkligen inte alla pass i min träning jag ser fram emot. Intervaller är en av de saker jag snudd på fruktar. Men jag älskar känslan när de är avklarade och framför allt älskar jag resultatet: jag blir en bättre löpare av dem. Så då får jag bita i det sura äpplet någon gång ibland och riva av ett mindre roligt pass, i vetskap om att de där passen jag gillar (långpassen) blir lite lättare, lite skönare och lite bättre för att jag gjorde det.

Att hitta det positiva i träningen så att motivationen inte tryter är en träningssak. Att vända negativa saker (som jobbiga intervaller) till något positivt (bli en bättre löpare) är inte lätt. Bara att hitta de negativa tankarna kan vara svårt nog eftersom de är lite som fördelsemärken eller gamla ärr. Vi är så vana vid att vi har dem att vi inte riktigt tänker på att de är där. Ibland tror vi på en sak bara för att vi tänkt det så många gånger att det framstår som en sanning. Men det är då det gäller att stanna upp och fråga sig själv om det är en sanning eller enbart accepterat som en av gammal hävd och tradition.

Men det svåraste en människa kan göra är att ifrågasätta sina egna tankar, eftersom det på sätt och vis är att ifrågasätta hela sitt liv och sin existens och det är inte gjort i en handvändning. De som vågar växer ofta som människor och får en ny syn på sina val som ger dem kontrollen över tillvaron och träningen på ett nytt sätt. Uttrycket ”sin egen lyckas smed” blir lite mer än bara ett uttryck.