Kanelbullens dag imorgon – du är väl förberedd?

Bullar (ca 40 st)bulle

  • 50 g jäst
  • 150 g margarin
  • 5 dl mjölk
  • ½ tsk salt
  • 1 dl socker
  • 850g (ca 14-15 dl) vetemjöl

Fyllning:

  • Rumsvarmt smör
  • socker
  • kanel

Smält margarinet i en kastrull, häll i mjölken och värm till 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke, häll på degvätskan och rör ut den. Om degvätskan blir för varm eller för kall jäser inte degen, den ska inte vara varmare än att du kan sätta ner fingret i vätskan utan att det känns varmt. Men det får inte heller kännas kallt.

Tillsätt sockret, saltet och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills degen börjar släppa från kanterna, cirka 10 minuter brukar det ta om man är entusiastisk. Täck med en bakduk och låt jäsa i 30 min.

Lägg degen på ett mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i 4 delar och kavla ut en kaka av fjärdedelen. Bred rumsvarmt smör på kakan, strö över socker och kanel i den mängd du tycker om och rulla ihop kakan till en rulle. Dela rullen i ungefär 10-12 delar och lägg i pappersformar. Gör likadant med alla fyra delarna och låt bullarna jäsa under duk i ungefär 40 minuter innan du penslar med ägg, strör över pärlsocker och hackad mandel. Grädda bullarna 5-8 minuer i 250 grader.