Om många gör lite

Tjejmilen
Tjejmilen

Jag har just spenderat dagen med att titta på, heja på och allmänt uppmuntra deltagarna i årets upplaga av Satmaran, eller Tjejmilen som den egentligen heter. Okej, jag hejade inte på alla över 20 000 deltagarna personligen, men när jag såg denna köttsunami av mer eller mindre svettiga, entusiastiska och stundtals irriterade (på trängseln) kvinnor, tjejer och andra varianter slogs jag av en tanke. Tänk vad mycket det blir när många gör något. Låt oss ta ett räkneexempel.

21 350 löpare genomförde den 26:a upplagan av Tjejmilen. Totalt avverkade de alltså lika många mil, vilket ger en total löpsträcka på 1,87 varv runt jorden vid ekvatorn!

Regnskog
Regnskog

Det blir än mer märkbart när man pratar ekonomi. Låt oss utgå från exemplet att alla dessa beundransvärda kvinnor skänkte en enda krona.

Det skulle räcka till att ge ett barn mat, kläder, skola, hälsovård och en trygg barndom i nästan nio år tack vare SOS barnbyar. Eller ge 106 barn en trygg månad, vilket inte är så illa det heller. (Källa: sos-barnbyar.se)

Det skulle hjälpa Föreningen Rädda Regnskog att skydda 106 750 kvadratmeter hotad regnskog.En fotbollsplan är ungefär 7140 kvadratmeter, så det skulle motsvara ungefär 15 fotbollsplaner hotad regnskog. (Källa: raddaregnskog.se)
Fredrik Reinfeldt
Fredrik Reinfeldt

Allt detta för bara en enda krona från alla som var med, så mycket kan 21 350 kronor förändra för barn, miljön och världen.

21 350 kronor skulle även motsvara ungefär 16 procent av statsminister Fredrik Reinfeldts månadslön på 135 000 kronor.