Den andra sidan av friidrotts-VM

Savannah Sanitoa (hon i hela mitten av bilden)
Savannah Sanitoa (hon i hela mitten av bilden)

Vi känner alla till klichébilden av VM i friidrott: hypertränade idrottsmän och -kvinnor som kämpar i sina respektive idrottsgrenar och sliter för att kapa en hundradel eller en centimeter för att närma sig bäst i världen. Men visst är det underbart att det även finns såna som 22-åriga Savannah Sanitoa? Vem det är? Det är hon i mitten på bilden, som tävlade i 100 meter löpning. Inte många likheter med Bolt, men en underbar historia (i det här fallet citerad från Aftonbladet).

I skuggan av Usain Bolts otroliga finallopp på söndagskvällen visade Savannah Sanitoa från Amerikanska Samoa upp sig för publiken på Olympia Stadion i Berlin. Med sina 85 kilon är hon den tyngsta sprintern i VM och visst sticker hon ut från mängden av 100-meterslöpare, som vanligtvis är otroligt vältrimmade. Från början var det tänkt att Savannah skulle resa till Berlin för att stöta kula men sedan hon missat att kvalificera sig till huvudtävlingen fick hon en annan idé. Hon högg ett wildcard och ställde upp på 100 meter för att mäta sig världens snabbaste kvinnor.

– Det är ett personligt rekord att bara vara här. Vi har inte så stor konkurrens där hemma men att vara här, bland världens bästa sprinters, det är rätt spännande, säger hon enligt The Telegraph.

Hur gick det då för Savannah? Jo, inte så illa alls faktiskt. Hon sprang i mål på 14,23 sekunder – 16 hundradelar sämre än sitt personliga rekord och lyckades hålla två löperskor bakom sig i resultatlistan. Tioiti Katutu från Kiribati kom sist med tiden 14.38 och Robina Yaa, från Afghanistan, sprang på 14.24.

Helt underbart, och vilken skön inställning. Men jag måste erkänna att jag faktiskt är smått imponerad också. 85 kilo tung kulstöterska tar 100 meter på 14,23 sekunder? Klarar du av det? Och kom inte och skyll på att ”hon är idrottskvinna”, det stämmer visserligen men hon är verkligen ingen sprinter! Titta på bilden, hon kan ju käka någon av de två andra tävlande till frukost och skölja ner med yoghurt. Så, klarar du 100 meter på 14,23? Jag tror att jag gör det, men jag är trots allt både längre, betydligt lättare och man (vilket medför en del orättvisa fördelar vid en jämförelse).

Savannah Sanitoa, jag önskar det fanns fler i stora mästerskap som du.