Framtidens Blu-ray har något för alla

För att tillfredsställa alla typer av filmälskare kommer standarden för Blu-ray att breddas med en del nya funktioner och standarder. Detta för att tillfredsställa alla som inte prioriterar Blu-ray kvaliteter i fråga om hög upplösning och avancerat surroundljud. BR-E, Det vill säga Blu-ray Enhanced, kommer att lägga till tre stycken typer av protokoll som antingen kan köras var för sig eller kombineras för att ge tittaren precis den filmupplevelse tittaren tycker bäst om. BR-E kommer att bestå av standarderna BR-Y, BR-P och BR-C.

Blu-ray Enhanced
Blu-ray Enhanced

För att tillfredsställa alla som tittar på långfilmer uppladdade på YouTube har man skapat BD-Y (Blu-ray Youtube). Filmen kommer att vara uppdelad i segment á tio minuter styck och tittaren måste själv klicka på nästa kapitel för att se det. Man har även dragit ner upplösningen på filmen till 400 x 226 pixel för att motsvara Youtubes upplösning. Filmen kommer att visas i skalenlig storlek mitt på tv:n, på en 40 tums tv kommer det att bli ungefär 32 x 18 centimeter mitt på tv:n. Det kommer även att vara möjligt att via i fullskärmsläge i samma upplösning för att efterlikna pixlar stora som tändsticksaskar, precis som på webbplatsen. För att göra upplevelsen komplett kommer det att läggas in emulerade cachningstider där filmen står helt still i mellan två och arton sekunder. Allting i knastrigt monoljud.

BR-P (Blu-ray Pirate) vänder sig till alla som tankar hem piratkopierade filmer som har spelats in med videokamera på en biograf. Upplösningen kommer att vara något högre än på BD-Y, men färgbalansen kommer att svaja mellan olika grader av fel, bilden kommer att ligga snett som om filmaren inte fått en plats mitt i salongen samt att siluetter av huvuden kommer att dyka upp och täcka delar av bilden.

BR-C (Blu-ray Cinema) kommer att koncentrera sig på ljudupplevelsen, och erbjuda 5.1 surround-ljud, men med biofilmsstörningar som ringande mobiltelefoner, prasslande godispåsar, röster som konstaterar att ”jag såg den här filmen i går, var beredd så ska du få se något överraskande”.