Sjukhusmaten i hetluften

Det är besynnerligt att Landstingen får hålla på som de gör. Jag tänker på den illegala upphandlingen där Landstinget skräddarsydde sina krav efter det förslag Sodexo lämnat. Bestickning?

Tänk på det här nästa gång du eller din anhörig bli inlagd och måste äta den plastförpackade sörjan de kallar mat:

* Tillsatser: 23 av 25 rätter innehåller smakförstärkaren mononatriumglutamat som misstänks kunna orsaka huvudvärk och illamående. I regel används upp till fyra olika sorters smakförstärkare, vilket ofta upprepas i flera ingredienser i samma rätt, oftast kryddat med socker och den inofficiella smakförstärkaren: jästextrakt, samt syntetiska aromer som inte behöver e-märkas.

* Fibrer: guargummi är ett förtjockningsmedel som finns i flertalet rätter. Ämnet har en aptitnedsättande effekt och används som bantningsmedel.

* Kemikalier: polyfosfat och potatisfiber används för att binda in vatten i mat där man dragit ned på den äkta råvaran. I sjukhusmaten från Sodexo andvänds alla till buds stående medel.

Jag skulle inte ta i någon av de här rätterna med tång ens en gång: Matlådor från Sodexho

Det visar sig också att det vill inte patienterna heller. Enligt upppgifter i SvD riskerar hälften av alla patienter i slutenvården att drabbas av undernäring. Samtidigt rapporteras det från sjukhus där man fått matlådorna från Sodexo att patienter slutat äta. Omdömen som ”allt smakar lika”, ”förpackningen liknar en hundskål” och ”de klarar inte av att leverera rätt saker” gör att man borde stanna upp och fråga sig vad det är för skräp Sodexo försöker proppa i redan sjuka människor. Jag trodde aktiv dödshjälp var olagligt?

Som om det inte vore nog med att Sodexo levererar skräp, de leverar exploderande och dyrt skräp och i fel mängder titt som tätt:

Exempel på rapporterade avvikelser Södertälje sjukhus de första tre veckorna:
• 98 st SoFresh-portioner exploderade.
• 67 st SoFresh-portioner levererades med kort datum.
• Råkost levereras dålig eller håller ej till sista förbrukningsdagen.
• Datummärkning på specialkost saknas vid upprepade tillfällen.
• Beställda pajer levererades i plastpåsar utan datummärkning.
• Ost kan inte levereras på hela veckor, sedan kommer för lite och av fel sort.
• En lång rad beställda skafferivaror levereras inte alls, kommer i för små mängder eller det kommer något annat istället. Exempel: Nescafe istället för Gevalia, filmjölk istället för mjölk, svampsoppa istället för fisksoppa, champinjoncrepes istället för räkcrepes, bara en pannkaka och utan sylt, 5 specialkost istället för 6 köttbullar. När 10 efterrätter beställts kom 5 Jacky med uppmaning att dela varje portion.
• Varor levereras trots att de är otillåtna i sjukhusmiljön t ex kiloförpackning av strösocker istället för bitsocker.
• Sondmat uteblir i leverans flera gånger.
• Ägg saknas i flera dagar.
• ”Sodexo glömde bort att komma och tömma vagnen, hänt ett flertal gånger. Då avdelningen ringde lades luren på och sedan var det upptaget i 20 minuter.”

Sodexo tar mer betalt
Kraftiga prisökningar på skafferivaror från 1 april.

Chokladdryck + 178 %
Äpple + 90 %
Päron + 79 %
Banan + 60 %
Limpa, ljus skivad + 58 %
Cornflakes + 49 %
Husman Knäckebröd + 35 %
Lättmargarin + 35 %
Mellanmjölk + 7 %
Filmjölk + 7 %

Uppgifterna kommer från SvD och är deprimerande. Nutritionsprofessorn Tommy Cederholm, som även är ledamot i Livsmedelsverkets expertgrupp för kost och hälsa menar att det enda starka argumentet för att centralisera produktionen av sjukhusmaten är ekonomin.

– Nu senast har en europeisk kartläggning med 50 000 patienter visat på ett tydligt samband mellan överhoppade måltider och en ökad risk att dö i förtid. Samtidigt har försök vid bland annat Ersta visat att god, lokalt lagad mat fick patienterna att äta 15-20 procent mer, medan spillet minskade i motsvarande grad, säger Tommy Cederholm i en intervju med SvD.

Tänk på det nästa gång du är på sjukhuset.