Rökfritt på arbetstid

RosKommunerna inför rökfri arbetstid, och det tycker jag är bra. Lungcancer är inte alls roligt, det är inget skämt eller något som bara drabbar andra. Det drabbar cirka 3 000 personer om året.

Problemet är att människan är väldigt bra på att självbedrägligt låtsas att lungcancer bara drabbar andra och KOL är det ju ingen som får. Det stora problemet är att så länge man är slav under nikotinet vill man inte tro på fakta, utan avfärdar det som propaganda. Tro mig, jag har varit där. Jag tänkte också så.

Den väsentligaste orsaken till lungcancer är rökning. Rökning ökar risken för alla de olika formerna, men det är särskilt tydligt för skivepitelcancer och småcellig lungcancer.

Enligt beräkningar som har gjorts ligger rökning bakom 80–90 procent av lungcancerfallen. (Cancerfonden)

En bisak i sammanhanget är att arbetsgivare betalar mellan 27 000 till 36 000 kronor per rökare på grund av sjukfrånvaro och rökpauser, enligt Dagens Nyhet. Detta visste vi i och för sig redan för flera år sedan, tack vare Apoteket. Nej, den stora vinsten är inte monerär, den ligger i att någon kanske bestämmer sig för att det är värt besväret att sluta röka och sluta finansiera Phillip Morris och deras gelikar.

Varför jag slutade? Jag hittade något i livet som betydde mer än cigg, mer än den korta njutningen från nikotinet. Jag hittade min livskamrat.