Bilbo

Elrond
Hugo Weaving som Lord Elrond

Regissören Guillermo Del Toro (”Pans labyrint”, ”Hellboy”) jobbar som bäst på att tillsätta alla roller i sitt nästa projekt ”Bilbo”. En del roller är klara, Hugo Weaving återvänder för att spela Lord Elrond och Andy Serkiss får återigen kliva i motion capture-dräkten för att ge liv åt Gollum. Klart är också att Sir Ian McKellen ska spela Gandalf och det är ju tur för ingen annan skulle kunna fylla hans hatt lika väl.

Jag känner mig lite lugnad av att ha sett att Fran Walsh, Filippa Boyens och Peter Jackson står listade hos IMDB som writers, screen play får man förmoda eftersom ”Bilbo” skrevs av J.R.R. Tolkien  1937. Det är samma trio som hade huvudansvaret för ”Sagan om Ringen” och som i princip var den kreativa kraften bakom mastodontprojektet att producera tre filmer av oanade proportioner samtidigt.

Gandalf
Sir Ian McKellen tar upp sin stav och sitt svärd igen och återvänder till bioduken någon gång 2012

Jag kan däremot inte riktigt förlika mig med tanken på Guillermo Del Toro som regissör för ”Bilbo”, hur gärna jag än vill. Lika lite som jag kunde förlika mig med tanken att mannen som regisserade ”Bad Taste” och ”Braindead” skulle regissera och potentiellt förstöra ”Sagan om Ringen” för alltid. Den misstänksamheten, mot Peter Jackson, blåstes bort av bilderna på ett gränskande the Shire till de spröda tonerna av ”Concerning hobbits”. Jag hoppas innerligt att Del Toro inte gör bort sig, att han klarar att göra ”Bilbo” rättvisa utan att förvandla hela berättelsen till en bombastisk pekoral, och att han inte får Smaug att framstå som Puff