Det var en svensk, en dansk och en byråkrat

Japansk byråkrat?
Japansk byråkrat?

Det sägs att den kortaste vägen mellan två personer är ett skratt. Jag har för mig att det var Victor Borge som sa det en gång i tiden. Och det finns utbildningar i stand up comedy, det vet jag eftersom jag själv har gått en. Men nu ska det enligt nyhetsbyrån Reuters bli kul hos japanska myndigheter också. Fler än 100 byråkrater i japanska transportministeriet har nämligen fått utbildning av yrkeskomiker.

Anledningen är att erfarenheter inom komediframträdanden ska förbättra byråkraternas samarbetsförmåga och förbättra deras möjligheter att kommunicera med utomstående. I varje fall enligt ministeriets personalansvarige Atsuya Kawada. Man hoppas också att träningen ska förändra allmänhetens syn på byråkrater som tråkiga cementarslen.

Man kan ju tänka sig hur deras ”interaktion med allmänheten” kommer att låta.

– Våra kommunikationer går som på räls!

*trumvirvel*

– Tyvärr är personen du söker hemma idag, han har feber och känner sig allmänt risig.

*trumvirvel*

– Man hör på mistluren om en båt kommer från Kina. Den låter ”djonk djonk”.

*trumvirvel*

– Transportministeriet överväger möjligheterna att ta bort tur och retur-biljetter, eftersom många japanska flygningar saknar hemresor.

*trumvirvel*