Graffiti kan vara helt okej

Reverse graffiti i en biltunnel.
Reverse graffiti i en biltunnel.

Måhända börjar jag bli gammal gubbig, men jag har i alla tider tyckt att graffiti generellt sett är förstörelse, kladderier och blöjrebellers sätt att revoltera mot någon imaginär förmyndarmentalitet (även trots att de i själva verket snarast bevisar att de behöver förmyndare eftersom de uppvisar vandalismtendenser och uppenbarligen inte är mogna nog att klara sig själva). 

Men jag har upptäckt ett undantag, eller i varje fall en form av graffiti jag tycker är helt okej. Titta på bilden till höger. Vad är det för vandal som målar dödskallar på väggarna i den här biltunneln? I det här fallet är det en brasiliansk kille som heter Alexandre Orion och han har gjort inte genom att måla på väggarna utan genom att tvätta väggarna. Japp, kranierna är tvättade områden på de annars så skitiga och avgasnedsmutsade väggarna. Därav namnet ”reverse graffiti” eftersom artisterna tvättar fram motiven istället för att använda färg. Som en skicklig version av att med fingret skriva ”tvätta mig” på en smutsig bil.

Scott Wade kladdar på bilar.
Scott Wade kladdar på bilar.

Vilket leder oss till Scott Wade som uppenbarligen tyckte att ”tvätta mig” inte var avancerat nog. Du kan se mer av hans smutsiga bilar på dirtycarart.com.