Vägen till den perfekta semlan

Klassisk SemlaOm du inte är nöjd med de semlor du köpt, eller helt enkelt bara vill glänsa lite, kan du lite raskt svänga ihop dina egna semlor. Det är faktiskt inte så komplicerat som man skulle kunna tro, om man tar rätt genvägar. Köp mandelmassa, men undvik de hårda korvarna från Willys och ICA. Välj en mandelmassa av hög kvalité från t ex Odense eller Anton Berg. Det blir dyrare, men din semla blir mycket godare.

Resten är tämligen rakt på sak. När du gräddat dina bullar skär du ut ett litet lock, eller ett stort om du föredrar det. En del vill ha ett litet trekantigt lock, andra ett lock stort som halva bullen. Gröp ur så mycket inkråm som passar dig, blanda inkråmet med mandelmassa och lite grädde. Smaka dig fram till proportionerna. Fyll bullarna med mandelmasseblandningen, täck med grädde och lägg på locket. Det sista du gör är att ta din tesil, den som antagligen ligger längst bak i någon låda, och fyller den med florsocker. Knacka lite försiktigt på silen medan du för den över de nästan färdiga semlorna så att florsockret siktas över locken. Sen är det bara att njuta.

Bullrecept, cirka 25 bullar:

150 g  smör
5 dl  mjölk
50 g  jäst
1,5 dl  strösocker
2 tsk  kardemumma, stött
0,5 tsk  salt
15 dl  vetemjöl, (ca 900 g)

Smält smöret. Tillsätt mjölet och värm blandningen till 37 grader.

Smula ner jästen i en bunke och rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, kardemumma, salt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen.

Arbeta ihop till en deg och knåda den ca 5 min i köksassistent eller 10 min för hand. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela i 26 bitar. Rulla till runda bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10 minuter tills de har blivit gyllenbruna. Låt kallna på galler.