Mat på dagordningen

Det är inte så lätt att hålla vikten eller gå upp eller ner i vikt, men man kan göra det lite lättare för sig genom att identifiera lite olika beteenden som sätter krokben för ambitionerna. Man kan inte banta bort sin övervikt och sen återfalla i sitt gamla beteende. Då kommer vikten att gå upp igen. På samma sätt kan inte den underviktige träna och äta rätt ett litet tag och sen återfalla i sitt gamla ätbeteende och tro att de nyvunna kilona kommer att stanna. Vill man komma till rätta med sina viktproblem en gång för alla är det en livsstilsförändring som måste ske, man måste gå till roten med det onda.  

 • Färdigmat:  Många frysta färdigrätter innehåller för mycket salt och fett, för lite grönsaker och för lite kött. Någon enstaka gång kan en fryst rätt vara en nödlösning, men var medveten om att det är ett sämre val än att laga själv.
 • Drycker: Dryck mättar dåligt och tillför i värsta fall väldigt mycket energi. Drick vatten om du är törstig, smaksätt med gurka eller citron om du tycker vanligt vatten är tråkigt. Att dricka sockersötade drycker ökar risken för karies.
 • Frukt: Ät mer frukt. Vi ska ha i oss ett halvt kilo frukt och grönt varje dag för att få i oss alla näringsämnen vi behöver. En frukt mättar bättre än juice och är lättare att ta med sig som mellanmål.
 • Tid: Måltiderna måste få ta tid. Vetenskapliga studier visar ett tydligt samband mellan hur snabbt man äter och övervikt. Slutsatsen forskarna drog var att överviktiga äter mer eftersom de äter för fort, mättnadskänslan hinner inte med helt enkelt.
 • Missbedömningar: Om du börjat träna är det lätt att tro att du kan äta hur mycket som helst. Det stämmer inte. Var vaksam på portionsstorlekarna. Det är också väldigt vanligt att människor underskattar hur mycket energi en portion innehåller. En studie visade att folk underskattar energiinnehållet i sin mat med i genomsnitt 25%.
 • Tallriksstorlek: Skaffa mindre tallrikar. Det blir svårare att lägga på en för stor portion om tallriken är liten. Pausa en stund när du ätit klart och känn efter om du verkligen är mer hungrig. Du kan alltid ta mer grönsaker, de mättar bra och innehåller mycket näring utan att innehålla stora mängder energi.
 • Missunnsam: Du kan unna dig en liten efterrätt, lite godis någon enstaka gång eller en bit choklad. Det är ingen bra idé att totalförbjuda allt du tycker är gott. Ransonera det istället och planera in godiset som en del av en sund kosthållning.
 • Fel val: En grönsallad med gurka och tomat må vara nyttigt men det håller dig inte mätt i längden. En bra lunch ska hålla dig mätt i flera timmar.
 • Frukost: Utan frukost försämras insulinkänsligheten och risken för sötsug ökar senare på dagen. Börja dagen genom att bryta nattens fasta med en stadig frukost så orkar du hålla igång hela dagen.
 • Okynnesätning: En maträtt kan vara väldigt god, så du tar en extra portion trots att du vet att du är mätt. Det slinker ner några mackor framför TV:n trots att du inte är hungrig. Du tröstar dig med mat eller försöker pigga upp dig med en kaka på eftermiddagen. Okynnesätningen är förmodligen det svåraste att komma åt eftersom det oftast är omedvetet.
 • Matdagbok: Matdagboken kan avslöja dina ovanor, om du fyller i den ärligt och uppriktigt. Det är en ovärdeelig hjälp om du vill analysera och verkligen ta tag i ditt ätbeteende.
 • Regelbundenhet: Många mår bäst om de äter regelbundet, fem eller sex mål ochmellanmål jämt utspritt över dagen. Prova dig fram till vilken måltidsordning som passar dig bäst.

Slutligen: Det är inte fel att be om hjälp om man tycker det känns oöverstigligt, en dietist kan ge många kloka råd och svar på dina frågor om vikt och ätande. Både undervikt och övervikt är kopplade till olika följdsjukdomar som hjärtsvikt och diabetes. Det är faktiskt lättare att hantera viktproblemen än följdsjukdomarna.