Det var en gång, med betoning på var

Vi ska vara rädda om våra barn. Inte leka med förskärare, inte låta sjuåringar titta på filmer som ”Motorsågsmassakern möter våldtäktsutomjordingar fredagen den 13:e förra sommaren” och inte cykla utan hjälm utan i varje fall en hand på styret. Men någon måtta får det faktiskt vara!

Aaah, läskig!!
Aaah, läskig!!

Tidningen Daily Mail publicerar en undersökning som gjorts bland 3000 föräldrar Drygt 25 procent säger att de inte berättar eller låter barnen läsa traditionella sagor eftersom man inte vill skrämma barnen och tycker att sagorna är politiskt inkorrekta. Istället väljer man bort de klassiska sagorna ”till förmån för nyskrivna, roliga böcker”.

Vargar som äter upp mormor, häxor som äter barn, sju stycken vertikalt utsatta män som lever i skogen och låter Snövit bo hos sig, elaka styvföräldrar. Visst, Grimm och många av de andra sagoskrivarna verkar inte tycka speciellt mycket om barn om man ska tro deras sagor, men någon rimlighet i vad man skyddar barnen från måste det väl ändå finnas.

Som om moderna tecknade filmer är så mycket snällare, vilket alla som har råkat se någon av de tecknade tv-kanalerna kan intyga. Visst ja, att titta på tv är ju inte heller nyttigt och något barnen måste skyddas mot. Kan vi inte bara spärra in barnen i madrasserade rum utan fönster med störtkrukor på huvudet och svag hissmusik strömmande från dolda högtalare. Sedan när de fyller 18 och blir myndiga sätter vi ut dem i samhället, för då är de ju tillräckligt vuxna för att kunna handskas med sociala orättvisor med småväxta uteliggare och religiösa ledare som kan få sagohäxorna att framstå som sympatiska. Och vad som i verkliga världen gömmer sig under bron och håller koll på vem som trampar på den, det får vi ofta läsa i brottsstatistiken.