Israel och Palestina

Där har vi två som inte kommer att sluta slåss någonsin. Judarna och muslimerna gör anspråk på området och båda har väl ungefär samma rätt också. Men att de skulle kunna samsas och leva sida vid sida tror jag vi kan avskriva, i alla fall de närmaste tjugo generationerna eller så.

Området är och kommer att förbli en het potatis under mycket lång tid. Tag en del politik och två delar religion. Blanda in lite hederlig fanatism och vansinne i brygden så har du receptet på katastrof.

Frågorna är lätta att besvara, men problemen svåra att lösa. Fråga: Hur man ska få Israel att sluta skjuta på Palsetina? Svar: Den frågan är lätt, få Hamas att sluta beskjuta Israel. Fråga: Hur får man Hamas att sluta skjuta på Israel då? Svar: Den frågan är också lätt, utrota Israel.

Men eftersom det inte är något alternativ för den civiliserade delen av världen så kommer striderna fortsätta. Hamas kommer att fortsätta attackera Israelisk civilbefolkning med raketer och självmordsbombare, allt i religionens namn förståss, och Israel kommer att slå tillbaka med jämna mellanrum. Västvärlden kommer att förfasa sig över alla som dör men ingen kommer att göra någonting. Iran kommer att fortsätta skicka vapen till Palestina, USA kommer fortsätta ge monetärt stöd till Israel.

Aftonbladet kommer att fortsätta oja sig över barnen i Palestina, de som dör när Hamas gömmer sig bakom dem när Israelisk militär attackerar. Medierna är så hårt vinklade i debatten att det luktar antisemitism. Och folk går på det. Men ingen kommer att göra något.

Konflikten orsakar gräl och bråk överallt. Alla har bestämda åsikter, man anser att det är ens fel att två träter i många debatter och de flesta fingrar pekar anklagande på Israel. Fast jag betvivlar att Israel skulle fortsätta mucka med Palestina om Hamas slutade skjuta faktiskt, Israel är mer intresserat av att gå vidare, utveckla sin industri och sin teknologi. Krig är tröttande, dyrt och opraktiskt om man vill bli en blomstrande nation.

Vad som händer när konflikten blir infekterad nog vill jag inte tänka på. Vilka kommer att bli indragna? USA förståss, de blir alltid indragna till och med när de försöker hålla sig undan eftersom alla som har något att bevisa söker konflikt med ”den store djävulen i väst”. England också, de har en hedersskuld från andra världskriget att betala. Vilka mer? Kanske hela den gamla alliansen? Hela den kristna världen med sitt kollektiva dåliga samvete från andra världskriget?

Nåja, det är inte mitt problem. Det kommer inte hinna spåra ur så rejält under min livstid. Så då behöver man ju inte bry sig. Eller?