Jesus, skogsrået och andra sagoväsen

Läste i Expressen att någon tyckte att staten ska finansiera religösa skolor. Det är i religionens fanatiska flamma mellanöstern brinner. Det är för religionens skull kristna både dött och dödats. Ska statliga medel verkligen användas på sådant sedan kyrka och stat skiljdes åt?

I den statligt finansierade skolan har inte sagoväsen någon plats i undervisningen annat än som kuriosa: ”detta trodde folk på under en period.” Det är möjligen i det kontextet Jesus har en plats i undervisningen i de statliga skolorna. Staten har för länge sedan skilts från kyrkan, och vill kyrkan nu ha skolor får kyrkan finansiera dem själv anser jag.

Det finns få saker som gjort mänskligheten så många otjänster, som dödat så många och som orsakat så mycket kaos som religion. Är det verkligen den typen av kollektivt vansinne vi vill underblåsa med staliga medel?