Bushido av idag

Trodde du att bushido var något som bara utövades av samurajer för länge sedan? Bushido bygger bland annat på självständighet och mod, och det är väl ändå kvalitéer som är gångbara även idag? Att agera rättrådigt och rakryggat i alla situationer är väl inte heller något som kan anses vara passé får man hoppas.

Fast som med allt annat som verkligen är värt något så krävs det arbete för att uppnå idealen. Bushidos ideal kräver hårt arbete, ärlighet och beslutsamhet.

”Sport är bara ett sätt att roa sig. Det är därför man bör återge kampkonsterna sin ursprungliga dimension. I zens och budons anda blir vardagslivet till en kampträning. Man måste vara medveten i varje ögonblick, både när man stiger upp på morgonen och när man arbetar, äter och går och lägger sig.” skrev Taisen Deshimaru i sin bok ”Zen och kampkonsterna”.

Bushido fostrade samurajerna att alltid vara ärliga, rättrådiga och lojala men samurajen måste också vara beredd på att dö när som helst. Därför måste samurajen lära sig att leva livet här och nu.

För att uppnå det lugn och självförtroende som krävs av en samuraj behövs hård träning genom övningar som i svårighetsgrad trappas upp. Övningarna i sig är inte något självändamål däremot utan enbart ett medel för att öka självförtroendet och den inre styrkan. Genom att göra sådant du drar dig för växer du som människa, oavsett om det gäller att ringa ett obehagligt samtal eller stiga upp tidigt en dag då du inte måste.

Så vad har man för nytta av att veta det, och vad skulle bushido kunna bidra med i en modern värld?

Ja, vad kan man ha för nytta av själslig balans, inre styrka, mod och självständighet?