Smygstarta julen

Nygräddad toscakaka
Nygräddad toscakaka

Varför inte smygstarta julefirandet lite med en god och härlig toscakaka? Med en tunn glasyr av nötter ovanpå en luftig och smakrik kaka passar den här kreationen alldeles utmärkt till adventskaffet. Vill du variera dig kan du blanda valnötter i glasyren istället för mandelspån, eller varför inte kokos? Det är bara din fantasi som sätter gränserna!

Receptet är enkelt och kräver inte mycket tid, men resultatet ser så fint ut att dina gäster kommer att tro att du handlat på konditori!

Ingredienser:
125 g smör
2 dl strösocker
3 st ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk mjölk
Glasyr:
75 g smör
3 msk strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
50 g mandelspån

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Vispa smör och socker poröst och rör ner äggen ett i taget. Blanda sist ner mjölet blandat med bakpulvret. Rör ner mjölken och häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.
3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 25 min. Håll ögonen på den sista 5 minutrarna, det händer saker fort mot slutet.
4. Smält smör i en kastrull och rör ner socker, mjöl, mjölk och mandelspån och låt blandningen sjuda ca 1 minut. Fördela glasyren över den nygräddade kakan.
5. Grädda kakan en gång till, lite högre upp i ugnen, i ytterligare 10–15 min tills glasyren får en gyllengul färg. Här får man vara med på slutet, glasyren mörknar ganska snabbt när den väl börjar få färg.

Lycka till!