Ja, vi vet. Faktiskt.

Aftonbladet kommer med gamla nyheter igen, den här gången gäller det att maten innehåller tillsatser. Hör och häpna, det kom som en chock tydligen eftersom de drar stort på att det fuskas med maten. Som om det vore en nyhet. Fast den som är smart är redaktionschefen på SvD.

Svenska Dagbladets redaktionschef Mats-Eric Nilsson skriver i nya boken ”Äkta vara” om mat och går igenom 150 olika livsmedel. Självfallet kommer den att sälja bra, boken. Det finns alltid dårar som inte kan tänka själva.

– Tanken är att man ska kunna ha med sig boken när man handlar, säger han.

Ja, jag kan tänka mig det. Med tanke på hur många som måste handla blir det en faslig massa böcker. När det egentligen räcker att tänka själv. Men det verkar folk inte orka längre, eller så har de glömt hur man gör. Fast det största problemet är nog ändå att människor prioriterar pengar före hälsa, fram till den dag då de förlorar hälsan och upptäcker att det inte alltid går att köpa sig ny.

För det är nästan alltid så att billig mat är den som kostat minst att framställa. Är det billigt att framställa är det nästan garanterat kemikalier inblandade. Dessutom är det lågkonjunktur så de flesta prioriterar att ha mat på bordet alls just nu, och även om det vore högkonjunktur är jag inte säker på att speciellt många skulle bry sig om kötthalten i korv om den bara säljs 3 för priset av 2.

Så många kommer att köpa den där boken, förfäras över matfusket och fortsätta köpa färdiga köttbullar istället för att rulla sina egna. De färdiga är ju bara att steka, vem hinner eller kan göra köttbullssmet i dagens stressade samhälle? Dessutom smakar de ganska okej tycker de flesta och de är inte dyra alls.

Däri ligger också problemet. Det smakar rätt okej och kostar inte mycket alls.