Kreativa uteliggare

Bara för att man har det dåligt ekonomisk sett att man knappt kan hanka sig fram i tillvaron betyder det inte att det är dags att ge upp. Plocka fram den kreativa ådran istället. På en cykel med tillhörande cykelkorg står det en textad lapp med budskapet ”Lägg gärna dina pantflaskor och burkar i korgen, och skräp i papperskorgen bredvid”. En kreativ idé som förtjänar en eloge: varför ska man springa och rota i papperskorgar om man kan få folk att skänka sina pantvärdiga behållare direkt där man kan samla upp dem? Utan bostad behöver verkligen inte betyda utan uppfinningsrikedom. Och det fungerar tydligen, det låg några burkar i korgen.

Året runt-campare med mobil livsstil.
Året runt-campare med mobil livsstil.

Ett annat exempel, även det från Drottninggatan, var en liten kartong på en filt vid husväggen med texten ”Jag är inte här just nu, men skänk gärna en slant till natthärbärge”. Ytterligare ett exempel på att tigga utan att ens vara på plats.

Kreativa idéer kan till och med uppväga brist på talang, men då får man gå hela vägen till Kalifornien (var annars). På third street promenade i Santa Monica finns det gott om gatuartister, som oavsett om de är hemlösa eller inte uppträder med trumsolon på plasthinkar, träskosteppande och vad de nu har talar (eller brist på talang) för att göra. Sittande på en papperskorg sitter en sliten man med tovigt skägg och håller i en lapp: ”Saknar talang”. Kreativt, som sagt.