Därför är blu-ray dödsdömt

Gravsten för blu-ray
Gravsten för blu-ray

Vinnare i formatkriget, men även om blu-ray vann slaget mot hd-dvd kommer kriget att vara förlorat. Framtiden ser ganska dyster ut för det vinnande formatet, i varje fall på filmsidan. Försäljningen är skräp. Sedan de första maskinerna kom i affärerna har det sålts ungefär 15 000 spelare. Enligt färska siffror från Elektronikbranschen säljs det ungefär 800 spelare i månaden. Det är en bra bit från prognosen på 40 000 som ställdes inför året. Inte ens om man lägger till försäljningen av Playstation 3, som ju har inbyggd blu-rayspelare, kommer antalet enheter upp i mer än drygt 20 procent av den planerade försäljningen. En av Samsungs chefer i Storbritannien har sagt att formatet bör vara dött inom fem år och absolut inte finnas kvar om tio, och att Sony själva sagt att ”blu-ray är det sista optiska formatet”. När Apple, som faktiskt finns med bland de företag som backar blu-ray, lanserade sina nya datorer fanns det inte ens med som tillval på de allra dyraste maskinerna.
Så varför är blu-ray dödsdömt? En av anledningarna är att många tycker att dvd fortfarande är tillräckligt bra kvalitet, och det i kombination med betydligt billigare dvd-spelare och dvd-filmer gör att blu-ray inte har speciellt mycket att hämta. En annan anledning är att det idag är hur enkelt som helst att koppla in en dator till sin platta tv med hdmi och sedan tanka hem hur mycket högupplösta filmer som helst från piratsajter. De som är tillräckligt moderna och lagda åt det tekniska håller tycker det är det enklaste och billigaste sättet, de som inte är lika tekniskt intresserade tycker att det räcker med dvd-kvalitet. Blu-ray som format fyller helt enkelt ett behov som inte speciellt många har.
Det är mycket troligt att Sony och alla de andra blu-ray-förespråkarna har lagt ner miljardbelopp för att dö senare än hd-dvd. Vilken ironi att de företag som förlorade formatkriget kan vara de som förlorade minst pengar på formatkriget.