Träning i olika världar

Undersökningar kan vara roliga, framför allt när det är produkter som har testats. Ni vet den typen undersökningar som visar att ett kosmetikamärke är bäst baserat på en testpanel bestående av femton släktingar som har testat en produkt de har fått gratis.

Den senaste underhållande detaljen angående undersökningar läste jag för en stund sedan angående löparskor och en ny typ av skor som är sömlös. Observera att jag inte dissar skon, den kanske är helt underbar, det har jag ingen aning om förrän jag mot all förmodan har testat ett par själv och kunnat bilda mig en egen uppfattning. Det jag tycker är kul är själva undersökningen:

En oberoende undersökning gjord av Sports Science Research på John Moore University i Liverpool, visar att Reebok Smoothfit är upp till 20 procent skönare och bekvämare än konkurrenternas springskor.

Testet genomfördes av en testpanel med långdistanslöpare som sprang i 10–15 minuter i skor från tre ledande sportskomärken. I testet ingick Reebok Smoothfit, Nike air Pegasus och Asics Gel Cumulus.

Bromsa!!! Varför har man ”långdistanslöpare” och ”sprang i 10-15 minuter” i samma mening? Långdistanslöpare, så långt låter det bra, men…

a) varför bara springa i 10-15 minuter? Hade det varit 10-15 mil hade det varit okej, men inte ens träningsbimbos som sminkar sig FÖRE träningen springer 10-15 minuter. Okej, träningsbimbos kanske gör det, men inga seriösa löpare såvida man inte har någon allvarlig löprelaterad skada.

b) Om man bara ska springa 10-15 minuter, varför använda långdistanslöpare? Allting under 42 kilometer är för kort för att kallas långdistans och de ska inte försöka lura i mig att de hunnit 42 kilometer på 15 minuter. Då snackar vi Haile Gebrselassie som agerar kylarprydnad på en Ferrari F50.

Men jag antar att det undersökningsmässigt sett handlar om samma urval som att låta 20-åringar testa antirynkkrämer, anorektiker testa bantningsmedel och utsvultna hundar att testa hundmat.