Tagliatelle al ragu

Den godaste, fylligaste smaken på din ragu får du om du låter rätten puttra långsamt på spisen i flera timmar. Låt blandfärsen, baconet, kycklinglevern, grönsakerna och tomaterna sjuda i vitt vin medan de fyller köket med en förförisk doft av god mat. Finns det något bättre sätt att välkomna sina gäster än med den mustiga doften av en ragu som fått koka  hela eftermiddagen?

Receptet kommer ursprungligen från Bologna, Italien, och ska serveras till äggpasta av typen Tagliatelle eller Fettuchini. Färsk, riven parmesan serveras vid sidan som bordskrydda och smakförhöjare.

1,2 kg Blandfärs
140 g Bacon
400 g Kycklinglever
2 st Gula lökar
2 st Morötter
2 st Selleristjälkar
1 dl Olivolja
2 msk Smör
4 dl Torrt vitt vin
1 burk Krossade tomater
2 st Buljongtärningar
4 msk Tomatpuré
2 tsk Salt
2 krm Svartpeppar
2 krm muskot
2 dl marsalavin

Gör så här
1. Strimla baconet och finhacka kycklinglevern. Skala och finhacka lök och morot. Strimla och finhacka sellerin.
2. Fräs de hackade grönsakerna i 1/2 dl olivolja och 1 msk smör. Ta upp grönsakerna och bryn sedan köttfärs, bacon och kycklinglever i resten av oljan och smöret.
3. Tillsätt vinet och låt det koka in. Häll över de krossade tomaterna och de frästa grönsakerna. Smula i buljongtärningar och tillsätt tomatpuré.
4. Låt ragun sjuda under lock på låg värme ca 2 timmar. Rör om då och då och späd eventuellt med lite vatten om det ser ut att koka torrt.
5. Smaka av med salt, svartpeppar och muskot. Häll i marsalavin.

Jag skulle haft en bild på maten också, om jag inte hade hunnit äta upp det mesta av den redan. Det blir så när maten är så god som den här rätten.