Inte alltid vad det verkar vara

”Utan tillsatt socker” behöver inte nödvändigtvis betyda att en produkt inte innehåller socker. Fruktos används flitigt i s.k. sockerfria produkter med förevändnigen att det är en naturlig råvara. Men det finns som vanligt en nackdel som producenterna talar tyst om.

En ny amerikansk studie visar hur kroppen reagerar på olika slags sockerdrycker.

Undersökningen visar att fruktsocker, som ofta används i sockerfria produkter, lättare blir fett än vad vanligt socker blir – och att förvandlingen sker häpnadsväckande snabbt.
– Kolhydraterna kom in i kroppen som socker, levern plockade isär molekylerna som legobitar och satte ihop dem igen som fett. Allt detta inträffade inom fyra timmar efter att fruktosen dracks, säger forskningsledaren Elisabets Parks vid universitetet i Texas enligt SvD.

Fruktos hittar du bland annat i produkter som marknadsförs som sockerfria, förment nyttiga produkter med andra ord. I vanlig ordning gäller det nog att dricka vatten om man är törstig, sötad läsk och saft innehåller inget av värde för kroppen såvida du inte är elitidrottare och verkligen behöver alla kalorier du kan få. Nu ska svenska Livsmedelsverket och den norska motsvarigheten undersöka hur termerna ”Sockerfritt”, ”Utan Tillsatt Socker” och andra mer eller midre vilseledande fraser egentligen används.

Nu är det inte så att man ska sluta äta frukt som jag hört en del yra om – det är dricka (fruktos)sötad saft eller läsk som inte är så bra. En frukt innehåller inte lika höga halter som en läsk, och framför allt innehåller frukten en massa vitaminer och mineraler som inte läsken innehåller. Så sluta inte äta frukt, snälla. Det är bara korkat, i synnerhet om ni sköljer ner maten med ett glas sötad läsk eller saft.