Likheten mellan katter och avgaser

Ibland slås man av hur saker och ting hänger ihop i världen. Hur saker i tillvaron liksom är uppbyggda på det där världsuppbyggande sättet som relativitetsteorin, kvantuniversum och varför det inte finns tuggummin som smakar gädda. Idag har jag fått en sådan vision av sanning och hur saker hänger ihop.

avgas2
Sömnig avgasproducent. Klappa den, och den kurrar som en liten motor.

Hur kommer det sig att en vanlig huskatt kan äta ett kilo kattmat, skita tre kilo i kattlådan och ändå upp i vikt? (Hypotetiska siffror för att ni ska förstå principen). Jag har skådat sanningen: katters matsystem fungerar ungefär som förbränningsmotorer.
För en mellanstor bil är koldioxidutsläppet ungefär 160 g/km, det vill säga 16 kg per 100 km. Samma bil drar 8 liter bensin per 100 km. Om bensinens densitet är 0,8 kg/liter så går det åt 80,8 = 6,4 kg bensin. Hur kan motorn förbruka 6,4 kilo bränsle och släppa ut 16 kilo avgaser? Jo, förklaringen ligger i att väteatomer byts ut mot syre, vilka är betydligt tyngre.
Och här är likheten med katterna. De äter ett kilo kattmat men i matsmältningsprocessen byts lätta kattmatdoftatomer ut mot kattskitsdoftatomer, vilka som ju alla vet är betydligt massivare. Det är därför en katt kan skita mer än den äter och ändå gå upp i vikt.
Tänk vad klurig världen kan vara.