Avskaffa den olympiska elden

Olympiska elden
Olympiska elden

En sak som associeras med de olympiska spelen nästan lika mycket som de fem ringarna är den olympiska elden, denna antika symbol för… vänta lite här nu. Den olympiska elden är inte antik. Det var en arkitekt inför olympiska spelen i Amsterdam 1928 som tyckte att det kunde vara snyggt med en eld som brann under spelen. Sagt och gjort, holländarna eldade på under hela OS. 1932 i Los Angeles fanns ingen olympisk eld, och varför skulle det, det var ju bara en dekoration som redan hade använts. Men nu kommer vi till det intressanta. Den olympiska elden kom tillbaka igen 1936 i den mest extrema propagandaolympiaden genom tiderna, nämligen den i Berlin 1936. Och vems var idén? Ingen mindre än den tyska propagandaministern Joseph Goebbels för att framhäva partiets och tysklands storhet. Den historiska fortsättningen känner vi ju till.

Så tänk på det nästa gång ser den olympiska stafetten före OS och hur den olympiska elden lyser upp evenemangen. Den elden är en nazistisk symbol som världen fortfarande hyllar.

Att det sedan ofta brukar vara rabalder under stafetten med facklan ökar ju inte direkt det positiva med att ha kvar Goebbels påhitt i de så kallade opolitiska olympiska spelen.