Utveckla inte, fixa

Ibland, eller rättare sagt tyvärr ganska ofta, brukar programutvecklare var lite väl mycket framåtsträvande och pigga på nya innovationer. Det gäller både spelutvecklare och utvecklare av det som brukar kallas för nyttoprogram. Tyvärr har detta framåtsträvande en del irriterande bieffekter.

Anledningen till min nuvarande frustration är Adobe och att deras Indesign CS3 kraschar när jag försöker öppna mitt arbetsdokument som fungerade alldeles utmärkt igår kväll. Det är inte dokumentet som är trasigt för det fungerar att öppna på en annan installation utan det är själva programmet som fått för sig att det är något fel med dokumentet. Det är tydligen ett ganska vanligt problem men ett problem där de flesta verkar famla i mörkret när det gäller lösningen. Även Adobe verkar famla för någon fix, patch eller liknande verkar inte gå att uppbåda.
Bland mina andra problem med Adobe-produkter är att Illustrator inte går att uppdatera för att den senaste uppdateringen inte anses vara kompatibel med mitt program, detta trots att det är Adobes eget uppdateringsprogram som bestämt vilken uppdatering jag ska ha. Att göra pdf:er av webbplatser fungerar fortfarande inte med Firefox 3 och så vidare och så vidare.
Kommer det lösningar på dessa irritationsmoment? troligtvis inte för Adobe arbetar för fulla muggar med… CS4. Uppenbarligen har ingen kommit på att det kanske vore en trevlig idé att göra CS3 genomarbetat, fullt funktionellt (gärna med många av de grundläggande funktionerna som borde ha funnits med redan i CS1 men fortfarande saknas) och aningen fritt från buggar och arbetsförstörande dumheter. Nejdå, programevolutionen måste fortsätta oavsett vilka stympade programlik som lämnas i kölvattnet. Tror ni CS4 kommer att vara buggfritt, fullt funktionellt och fungera smidigt och utan problem? Knappast.
Men det här är inte något som är unikt för Adobe. Irritationen har varit ganska stor på spelutvecklaren Digital Illusions för sin Battlefield-serie eftersom det generellt sett inte var program med en del buggar utan buggar med inslag av program. Det kom ett par patchar som för det mesta buggade ur två saker för varje som fixades. Men det fixades aldrig fullt ut för man arbetade ju mest nästa del i Battlefield-serien.
Nu vet jag vad de flesta av er tänker, framför allt alla ni anti-Windows-evangelister som gärna förespråkar vad som helst utom Windows: ”det där gäller Windows också”. För en gångs skull måste jag ge er en poäng, Windows är långt ifrån buggfritt, långt ifrån perfekt och beroende på vem som använder det inte ens vara det mest lämpade operativsystemet. Det enda Windows som tillnärmelsevis nästan kan kallas riktigt stabilt och buggfritt borde vara NT4. MEN! En sak måste jag ge Microsoft cred för, de släpper inte ett Windows, kastar ur sig ett par patchar och vandrar sedan vidare. De fortsätter med patchar, fixar och servicepaket i många år efter att de egentligen hade kunnat lägga av. Ta Windows XP som exempel. Det lanserades 2001, och även om det aktiva arbetet med operativsystemet är avslutat kommer man att ge support fram till maj 2014. Tänk om andra utvecklare ens kunde komma i närheten. Tills dess kan vi bara hoppas och be om att utvecklare inte anser att ett arbete är avslutat bara för att kartongerna har skickats till butikerna. Men det ska fan ha tid att arbeta med gammal skåpmat som lanseras nästa vecka, det finns ju en helt ny version att arbeta med.