Shoppa sig smal?

Vilket jäkla skitsnack. En undersökning publicerad i tidningen Daily Mail påstår att shopping är ett utmärkt sätt att bränna kalorier och att en kvinna i genomsnitt bränner cirka 12 000kcal på ett år bara i shopping, alltså knappt 33kcal per dag. Det må vara sant, men hur många kcal åker in i kakhålet i form av latte, bullar, kakor, tårta, bakelser, muffins och snabbmat på nämnda shoppingrunda?

Fast det är inte det som får mig att gå i taket, faktiskt, även om det skulle kunna räcka för att få mig att gå i spinn.

– Att besöka butiker kanske inte verkar så jobbigt men den här undersökningen bevisar att det kan ha samma effekt som ett pass på gymmet, säger Ian Cox, chef för köpcentret Golden Square i brittiska Warrington:
– Dessutom slipper du de mardrömslika träningsövningarna. (Expressen)

För det första, vad är det för sakkunnig man valt att citera? En chef på ett shoppingcenter. Det är väl klart att han tycker att kvinnor borde handla tills de stupar.

För det andra, vad är det som är så hemskt med träning? Finns det något så underbart som när man äntligen överträffar sitt personbästa, oavsett om det är i bänkpress eller i löparspåret? Man måste inte vara proffsidrottare för att njuta av att träna. En amatör som jag tycker mina egna högst mediokra resultat är jättebra, kanske inte om man jämför med eliten men det gör jag inte heller. Jag jämför med vad jag kunde för ett år sen, och det var då inte mycket i jämförelse.

För det tredje tycker jag inte om att bli dragen över samma kam som alla andra fruntimmer. Jag hatar verkligen att shoppa. Det är tråkigt, man får ont i fötterna, det är dyrt, trångt och svettigt. Kärringar sliter i reaplaggen så att man kan tro det är krig, det kanske det är också. Det finns betydligt trevligare ställen att vara på än ett varuhus eller en butik med rea.

Är jag möjligen från en annan planet som tycker om att spela spel både på dator och konsol, som tycker tung styrketräning är skönt och som är road av våldsamma sporter för att de är just våldsamma och fnissar skadeglatt när någon går i golvet så det dundrar om det i K1? Matlagning är förvisso roligt men varför det anses vara en kvinnosyssla förstår jag inte eftersom några av världens främsta kockar är män.

Fast visst måste journalistik generalisera och det kanske är så att jag är i en sorglig minoritet bland kvinnorna som insett att en rea enbart är till för att klå kunderna på pengar. Skulle du annars köpt den där tröjan som ligger längst bak i garderoben med prislappen kvar i nacken? Hade du köpt klänningen alls, du vet den där som inte alls såg lika bra ut när du provade den hemma?

Somliga verkar drabbas av shopparnas motsvarighet till hajarnas ”feeding frenzy”, de handlar urskillningslöst och frenetsikt utan att bry sig om att de kläder de sliter åt sig kommer att hamna längst bak i garderoben bland för små toppar, för trånga byxor och andra felköp. Det är det butikerna lever på, för när stormen lagt sig måste rea-fruntimrena ändå handla kläder i rätt storlek och med rätt form och färg fast den här gången till ordinarie pris.