Vissa saker borde vara självklara

En del skyller sin fetma på allt utom sig själva. Min farmor skulle sagt ”det har du tuggat dig till själv” om någon beklagar sig så hon hör. Det ligger mycket sanning i det, även för dem som har den berömda fetma-genen.

Professor Claude Marcus, chef för Rikscentrum för barnfetma vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, förklarar att arvet är viktigt för om man får fetma, men att det till stor del är miljön som skapar sjukdomen:

– Utan den sårbarhet det medför att bära på en fetmaanknuten genförändring kommer du inte att utveckla fetma. Men du blir inte heller fet av att ha en speciell genvariant. Det du äter påverkar naturligtvis vad som händer med vikten. (SvD)

Den som har genen har all anledning att vara mer vaksam än andra men faktum kvarstår: ”Du har tuggat dig till det själv”.