Briljera i köket

En sak har jag börjat lära mig nu: apelsinmoussetårta är så lätt att göra att den ser köpt ut! Det tar en hel del tid men det är absolut inget komplicerat, om man bara följer receptet steg för steg. Utan garnering går det utmärkt att frysa tårtan påstås det i orginalreceptet med jag har inte testat det själv. I kylskåp kan den stå helt färdig ett par dagar skriver de också men så länge överlever inte tårtan hemma hos oss. Tårtan blir lättare att skära om apelsinskivorna till garneringen halveras.


Apelsinmoussetårta
Botten
200 g mandelmassa
2 msk kakao
2 st ägg
50 g mörk choklad

Apelsinmousse
4 st gelatinblad
2 st äggulor
1 dl strösocker
125 g kesella
1 dl apelsin, pressad
2,5 dl mellangrädde

Apelsingelé
2 st gelatinblad
2 dl apelsin, pressad
5 msk strösocker
3 st apelsiner

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Botten: Riv mandelmassan grovt eller kör den i matberedare. Blanda ner kakao, ägg och hackad choklad. Häll smeten i en form med löstagbar kant (24 cm i diameter), gärna med ett bakplåtspapper fastklämt i botten. Bred ut massan hela vägen ut till kanterna om den inte flyter ut själv, den kan vara ganska solid. Grädda på nedersta falsen 15-20 min.
3. Mousse: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Vispa gulor och socker. Blanda ner kesella.
4. Häll apelsinsaften i en liten kastrull. Ta upp och lägg i de 4 gelatinbladen och värm tills de smälter. Låt svalna och blanda sedan ner blandningen i äggvispet. Har du bråttom kan du ställan in kastrullen i frysen några minuter så svalnar det fortare. Vispa grädden och vänd ner den. Fördela moussen över den kalla bottnen. Ställ i kyl ett par timmar tills den stelnar.
5. Gelé: Blötlägg 2 gelatinblad i kallt vatten 5 min. Blanda apelsinsaft och socker i en liten kastrull. Ta upp och lägg i gelatinbladen. Värm tills de smälter. Låt svalna. Skär bort skalet från apelsinerna, försök få bort så mycket av det vita som möjligt också eftersom det smakar beskt. Skiva och halvera apelsinerna. Garnera tårtan och häll över apelsinsaften, häller du i en sked blir det inga märken i moussen. Ställ in i kylen ytterligare någon timme.

Vill man variera garneringen kan man använda citronmelissblad, behåll då en liten del av stjälken när du plockar bladen. Stick ner stjälken en liten bit i moussen så flyter inte bladen iväg när du häller på apelsinsaften.

En annan variant av tårtan är att använda citronsaft, öka då sockermängderna något eftersom citron är surare än apelsin. Istället för citronskivor används med fördel citronmeliss som garnering.