Var sak på sin plats

Var sak på sin plats säger ju talesättet och det gäller även sportdrycker. Aftonbladet Kropp & Hälsa har satsat på personbästa i felaktigheter och trivialiteter med sin artikel om att sportdrycker kan leda till viktuppgång.

Sportdrycker?Se upp för sportdryckerna!
Kan leda till viktuppgång
Din sportdryck kan vara en riktig kalorifälla. Många innehåller fler kalorier än vad man förbränner under ett normalt träningspass. I värsta fall kan sportdrycken göra att du går upp i vikt, i stället för ner. En sportdryck med cirka 150 kalorier kräver att man springer i genomsnitt 20-30 minuter i medeltempo för att förbränna. Promenerar du tar det en timme innan sportdrycken är förbränd.

Aftonbladet Kropp & Hälsa

Tjusigt utropstecken i rubben förresten, här handlar det uppenbarligen om en riktig katastrofrapport. Sportdrycker innehåller bland annat många kalorier vilket är precis det de ska göra. De ska nämligen ersätta de kalorier som förbrukas när man motionerar. Använder kroppen bränsle måste man också tillsätta bränsle. Problemet är alltså inte sportdrycken i sig, den gör precis vad den ska göra. Problemet är alla pösmunkar som förbrukar 100 kcal på en promenad och sedan häller i sig 500 kcal ”eftersom man har motionerat”. Det är alltså inte sportdryckerna som är problemet utan den bristfälliga kunskapen/intelligensen hos amatörerna som använder dem.

Sedan kan vi studera bilden som används för att illustrera katastrofrapporten. När blev Brämhults juice sportdryck? Eller Proviva för den delen? Är drickyoghurt sportdryck? Färgglada flaskor i all ära men bör man inte hålla sig till ämnet även på bilden? Förvånansvärt att de inte har tagit med starköl, det är ju sportdryck eftersom den innehåller många kcal och brukar inmundigas när karlar tittar på sport.