Ridå demokrati

Om den nya signalspaningslagen går igenom, och risken är ganska stor även om svenska folket gör sig omaket att protestera högljutt vilket i sig borde vara en signal till Reinfeldt att han är ute och cyklar, så kan vi säga godnatt till demokrati. Ingen borde ha glömt IB-affären. Det här kommer att bli sju resor värre.

Det påstås att FRA enbart ska snoka i korrespondens från utlandet. Struntprat, säger jag och många med mig. Det går inte att skilja mail som skickats från utlandet och mail som gått via en server i ett annat land för till exempel att passera ett spamfilter eller antivirusprogram. Det är vanligt att svenska företag låter ett utländskt dataföretag kontrollera e-posten så att det inte kommer in datavirus i företagets datorer. Då skickas e-post från en svensk avsändare till en svensk mottagare – men har gått till och från utlandet på vägen. I de fallen har försvarsdepartementet sagt att det går att lösa så att den trafiken inte ska genomsökas.

Regeringens IT-expert Patrik Fältström anser dock att det är omöjligt att skilja på inhemsk trafik som varit i utlandet och vänt och utländsk, och han säger till Sveriges Radio:

– Det kan ju vara så att den sladden som egentligen skulle användas mellan Stockholm och Norrköping, att den sladden är av, eller så kan det också vara så att den sladden är överlastad och då kan det hända att operatörerna utbyter trafik någon annanstans.

– Det kan hända att operatörerna normalt utbyter trafik i Stockholm, men just för tillfället utbyter de trafik i Amsterdam istället.

– Och det väljer de att göra för att kunna ge konsumenterna och användarna så bra tjänst som möjligt. Och för att höja kvaliteten på den så måste de kanske ibland använda en trafikutväxlingspunkt som ligger utanför Sverige, och då kommer trafiken att passera den.

Enligt vad förra justitieministern Thomas Bodström sa till Sveriges Televisions Aktuellt på tisdagkväll så riskerar förslaget som det ser ut nu att göra att den militära underrättelsetjänsten får uppgifter som hittills bara polisen fått utföra.

Och gissa vem som kommer att få betala kalaset, när FRA ska ha tillgång till alla teleoperatörernas trafik.

Du, jag och alla andra som är kunder förståss. Det kommer på räkningen i form av höjd taxa.