Varför inte midsommar?

Svenska flagganSvenskarna är måttligt intresserade av att fira Sveriges Nationaldag. Det är ett samtida påfund som endast 20 procent av de tillfrågade tänker fira. Undersökningen gjordes nyligen av organisationen Min Mat och visar tydligt att det är främst i Svealand flaggviftarna bor. Söderöver är intresset betydligt svalare.

– Vi har ingen nationaldagstradition som många andra länder har. En del ser det som ett startdatum för sommaren och intresset ökar ändå långsamt. Men många andra förstår över huvudtaget inte varför man ska fira dagen, säger Cecilia Boman, på Min Mat till SvD. Mer än hälften av de få som faktiskt firar håller sig hemma eller hos släkt och vänner, och en övervädligande majoritet – över 80 procent – anser att det är viktigt eller till och med mycket viktigt att festmåltiden består av svenska råvaror.

Varför inte skrota 6 juni som högtid – om nu så få begriper sig på vad dagen ska vara bra för? Varför inte göra som kyrkan och välja en dag då det ändå firas, så gjorde ju tidiga kristna när de kristna högtiderna skulle instiftas och så gjorde man när kyrkorna skulle anläggas. Man valde en tid och plats då folk ändå var där och firade helt enkelt, och kallade det sitt. Det fungerade då (se på julen och Gamla Uppsala kyrka) så varför inte nu?

Alla firar midsommar, det dansas och viftas med svenska flaggor och sjungs för glatta livet. Midsommar anses av många vara det svenskaste vi har med dillkokt nypotatis, sill och nubbe, små grodorna och midsommarstång. Det är redan Sveriges Nationaldag i handling och hjärta hos hela svenska folket så varför inte fira det som Sveriges Nationaldag även i kalendern?