Dubblad risk för tumör

Ibland publiceras det intressanta studier som knappt uppmärksammas alls. Allt beror på vilka intresseorganisationer som ligger bakom samt vilka aktörer som drabbas om studien når ut till det allmänna medvetandet. Den nya rapporten presenteras i senaste numret av vetenskapstidskriften Occupational Environmental Medicine och är den mest omfattade forskningen som gjorts hittills.

Och den visar ett tydligt resultat: Att prata i mobiltelefonen mer än en timme per dag ökar cancerrisken med 50 procent under en tioårsperiod.

– Det är förvånansvärt hur ointresserad mobiltelefonindustrin är som slår i från sig och säger att det inte är ett problem, säger Lennart Hardell som på universitetsjukhuset i Örebro är en av två svenskar som står bakom undersökningen. Han har tillsammans med Kjell Hansson Mild, forskare på Arbetslivsinstitutet i Umeå, gått igenom 2 200 fall.

Resultatet visar att risken för hjärntumörer fördubblades på den sida av huvudet där telefonen användes. Deras rapport har sedan sammanställts med liknande från Finland, Danmark, Japan, Tyskland, USA och Storbritannien. Strålningen från mobiler går två till tre centimeter in i hjärnan och vissa studier visar att den orsakar dna-skador

Värst drabbade är barn som har tunnare skallben och inte fullt utvecklat nervsystem.

– Riskökningen gäller dem som pratar i mobil 2000 timmar – under en livstid. Alltså en knapp timme per dag under en tioårsperiod, säger Kjell Hansson Mild, docent och forskare vid institutionen för strålningsvetenskaper vid Umeå universitet.

Hundratals modeller har testats, hela listan hittar du här: http://www.mobilfakta.se/mobilstralning/sar.asp