M.U.C.K

Man hittar många instruktioner på Internet och för många år sedan hittade jag följande instruktioner för er som nyss slutat lumpen eller som snart ska göra det. Tänkvärda ord att ta med sig ut i livet efter fullgjord militärtjänst.

Att anpassa sig till ett civilt liv efter en lång förbandsperiod är en svår konst. Följande instruktioner gäller: 

Sluta anmäla er i tid och otid! 

Spärrvakten på T-banan är ej intresserad av upplysningar typ ”Furir med en man på väg till Thorildsplan”. 

Låt bli att sova i ytterkläder! 

Familjen brukar inte uppskatta att man drar ytterrocken över sig och rullar ihop byxorna under huvudet. Civilt användes s.k. sängkläder. 

Centralvärmen sköter sig själv! 

Det är ingen idé att dela in familjen i eldposter och placera dem vid elementet. De lyder i alla fall inte, och förr eller senare märker man att elementet klarar sig utan tillsyn. 

Telefonen fungerar! 

Det är ingen idé att ringa upp Televerket varje timma och höra efter om man har direktförbindelse på tunga kabeln till Göteborg. S.k. förbindelseprov med släktingar uppskattas inte. 

Maskera inte allting! 

Det är fullkomligt meningslöst att täcka över cyklar, trädgårdsmöbler m.m. samt slänga sig själv i trädgågdens häck när Linjeflygs plan passerar. Linjeflyg flyger inte över tomten för att titta efter cyklar och möbler. 

Avrusta fantasin! 

Det är ingen mening att motivera en omväg till livsmedelsaffären runt biljardhallen med att vägen är minerad. Ingen tror på sådant. Den civila mineringen är obefintlig. 

Slutligen några korta råd: 

Begär inte lösen av brevbäraren. 

Peka med finger, ej med hela handen. 

I en civil kostym behövs inte hudsalva, skofett, ansiktssot, läskstång, extra strumpor, torrmjölk, matbestick eller första förband. Det gör bara omvärlden beklämd.