Tjafs om fildelning

Nu är jag så trött på allt tjafsande om fildelning och tankning av film och musik, framför allt som väldigt många ha bokstavligt talat fel i sina argument. Man får ha åsikter om saker och ting, det får man respektera även om man inte håller med om dem, men det gäller att se till att det bygger på korrekt fakta.

Lagen säger att upphovsrättsligt material inte får göras tillgängligt eller hämtas hem utan tillstånd från rättighetsinnehavaren. Tydligt och klart och den som inte begriper bör ta reda på det innan man opponerar sig. Det ska ju dessutom tilläggas att ”jag visste inte att man inte fick” inte sätter någon lag ur spel

Till att börja med, fildelning är i sig helt lagligt. Det är fritt fram att dela med sig till alla som vill tanka. Men, och det är det här som de flesta missar, är att man inte får fildela upphovsrättsskyddat material. Många ungdomar spel spelar med i band brukar komma med argumenten att det borde vara lagligt att dela ut musik eftersom det är ett jättebra sätt för alla som inte har råd att nå ut till allmänheten och göra egna skivor. Jag håller med dem fullständigt. Dessutom ÄR det helt lagligt att göra på det sättet. Eftersom det är deras musik är det de som har upphovsrätten och alltså får de göra musik tillgänglig om de vill det. De får däremot inte lägga göra andras musik tillgänglig.

Argumentet att det är för att man har tröttnat på att skivbolagen tjänar grova pengar på musiken håller inte heller. Det är inte tillåtet att stjäla sallad från grannens grönsaksland bara för att man tycker att Coops distribution och affärerna tjänar för mycket pengar. Jag tycker också att cd-skivor är dyra men det måste ju gå att inse att skivbolagen satsar mycket pengar på tillverkning, distribution och marknadsföring av musiken, då har de rätt att tjäna pengar på det också. Varför skulle de idka välgörenhet utan anledning?

Killen som blev fälld för en tid sedan kom med ursäkten att ”jag har cancer så jag orkade inte gå och köpa musiken”. Till att börja med, jag beklagar cancern, det är någon ingen ska behöva drabbas av och jag hoppas verkligen att han blir frisk. Men det är ett patetiskt argument, det går att köpa skivor över Internet, både så att skivan skickas hem till brevlådan eller köpa nedladdningsbar musik. Vad blir det härnäst, ”jag har tinnitus och hör inte vad expediten säger så jag stjäl mina tidningar”?

Genast rycker förstås Piratbyrån ut och beklagar sig över domen och tycker att lagen måste ses över så att nedladdning är lagligt men att musikerna inte ska drabbas. Det finns redan en lösning på det, det kallas att köpa musiken.

Att jag inte begriper mentaliteten att gratis musik tydligen ska vara en rättighet, att stöld av andras material (om än immateriellt kopierat material) inte ska vara olagligt och att de inom film- och musikbranschen inte ska få möjligheten att försörja sig beror säkert på att jag är gammalmodig och trögtänkt.