Ansvarslösa människor

Ann Heberlein är teologie doktor vid Lunds universitet, forskare och föreläsare och numera också författare till en bok om något som stört mig länge: Den svenska oviljan att ta ansvar. Boken heter ”Det var inte mitt fel” och det finns så många i det här landet som borde läsa den att det är skrämmande. Ett exempel är elever som inte får höga betyg – de känner sig kränkta, istället för att erkänna att de läst på för dåligt. En missad befordran beror ju aaaldrig på att den anställde inte ansträngt sig tillräckligt naturligtvis, nej den anställde har blivit diskriminerad.

Samma sjuka har letat sig in i byråkratin. Ingen jävel vågar göra något utöver det som står i arbetsbeskrivningen och ingen fattar några beslut om de inte först lyckats hitta minst en paragraf som friskriver dem från ansvar om det skulle vara fel. I trafiken är det alltid den andres fel om det smäller.

”- Mamma, var är alla djälva idioter någonstans?
– Vilka?
– Ja, dom som pappa svär åt när det är han som kör?”