Existenslicens, fd tv-licens

Likheten mellan vädret och tv-licensen är att alla har en åsikt om det, skillnaden är att de flesta har samma åsikt om tv-licensen. ”Hur hänger det här ihop”-funderingarna började ju redan när det dök upp fler kanaler än de två SVT-kanalerna. Sedan skulle man betala tv-licens om man hade en mobiltelefon som rent tekniskt kunde visa tv oavsett om tv-funktionaliteten fanns i abonnemanget eller inte. Nu räcker det att komma åt Internet för att man ska betala tv-licens, i varje fall senare under 2008 om SVT har något att säga till om.

SVT via datorn ska ge licenspengar
Sveriges Television ska börja sända alla sina kanaler direkt via internet, detta för att alla med dator ska inse att de är skyldiga att betala tv-avgift. Det var beskedet från SVT:s vd Eva Hamilton på lördagen.
– Vi kommer nog att inleda en försöksverksamhet där vi kommer att lägga ut hela SVT:s utbud så att du kan se det live, direkt på webben, i stället för i tv-apparaten, säger Eva Hamilton.

Vad får det för konsekvenser?
– Det är klart att det händer någonting med tv-licensen som idag är, åtminstone i praktiken, kopplad till att du har en tv-mottagare och idag är det en tv-apparat. Hittills har det inte funnits ett helt kanalutbud på internet. Det kommer det sannolikt göra under 2008.

Får det den konsekvensen att även om man inte har en tv-mottagare måste betala sin licensavgift?
– Det skulle i så fall bli konsekvensen, ja, säger Eva Hamilton.

Det liknar mer och mer den teckande serien Spix där råttan sitter i baren och blir serverad en starköl.

– Det blir 40 spänn, säger servitören.

– Jag har inte beställt någon öl, jag vill inte ha den. 

– Jag vet, men den står på ditt bord. I teorin kan du alltså dricka ölen fast du inte vill ha den.

Servitören vänder sig till läsaren och säger:

– Värt ett försök, det funkar ju med tv-licensen.

Eftersom utsändningarna kan tas emot med en antenn kan de färdas genom luften, eller hur? Det betyder att jag som fysisk individ ständigt blir bombarderad med tv-vågor. Eftersom jag delar samma fysiska utrymme i dimensionen, behöver jag då betala tv-licens eftersom jag befinner mig på samma plats i tid och rum som SVT:s program?