Ädelost och nobla bullar

Nu har julen dansats ut hos de flesta, eller så står granen mer eller mindre i startgroparna för att åka ut med buller och bång och det är inte utan ett visst vemod som jag inser att jag inte kommer att få se mina tomtar igen på nästan ett år. Saker som pepparkakor med ädelost, glögg med russin och nötter, skinkmacka med senap, ischoklad, knäck, rostade mandlar och en massa annat gottis är säsongsbundna delikatesser jag inte kommer att få smaka på elva månader och snart är till och med ljussäsongen över.

 Så vad har man då att se fram emot? Semlor!

Klassiska semlor

Portioner: ca 10 st
Klassisk Semla
Ingredienser:
1/2 paket jäst (à 50 g)
100 g margarin eller smör
2 1/2 dl mjölk
1 ägg
1 dl socker
2 krm salt
2 krm hjorthornssalt
6-7 dl vetemjöl

Pensling:
ägg

Fyllning:
100 g mandelmassa
2-3 msk mjölk

Garnering:
2 dl vispgrädde
florsocker

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 1 min. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.

Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, salt, hjorthornssalt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.

Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i ca 10 bitar. Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 min.

Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 250°C, ca 10 min. Låt bullarna kallna på galler. Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråm och mjölk.

Fyll tillbaka i bullarna. Vispa grädden till fast skum, gärna med elvisp. Klicka eller spritsa grädden på bullarna och lägg på locken.

Pudra över florsocker och servera semlorna.