Testat: Viva Piñata (PC)

Innan vi går in på vad det här smått bisarra spelet är så är det två saker vi måste ha klart för oss. För det första, vad är en piñata? Lite förenklat är en piñata en färgglad figur av halm, papier-maché eller lera som man ska slå sönder för att den innehåller godis eller andra trevliga saker. För det andra är Viva Piñata en tv-serie för barn i USA och det är den serien man har gjort ett spel av.

Det är piñator men trots det får man inte ta en käpp och banka skiten/godiset ur dem. Men en spade däremot…Ett spel med konstgjorda djur som baserar sig på en tv-serie för barn, det här låter väl som ett upplägg för katastrof om man någonsin har hört något? Tänk så fel man kan ha.

Låt dig inte luras av den färgglada och glättiga grafiken det här är faktiskt inte så mycket ett barnspel som man skulle kunna tro. Men låt oss ta det från början. Du är en trädgårdsmästare som tar över en trädgård som egentligen bara består av bråte, hård mark och tråkigheter. Här kan du börja gräva, odla gräs och pynta för att får det fint med de sparsmakade resurserna du har till ditt förfogande i början av spelet. Ju trevligare du gör din trädgård, desto fler piñatadjur kommer att leta sig dig och det gäller för dig att göra det trivsamt så att de förökar sig. Fler djur kommer och till slut har du en riktigt kritterfylld liten trädgård att påta med.

Blommor och bin nu även med fåglar.Men det blir mer att göra än så. Du kommer att få tillgång till olika hus och boplatser för dina piñatadjur, du kan dekorera och köpa nya saker i de små butikerna för att göra din trädgård större och finare. Men det är inte bara snällt och gulligt, det kan komma stora piñator som vill äta dina små piñator och då behövs det staket och så vidare. Till slut blir det faktiskt något av ett ekosystem i spelet och det är inte alltid så lätt att hålla koll på djuren, bota de som har blivit sjuka, se till deras behov, plantera saker och allt annat man kan göra.

Det finns faktiskt väldigt mycket under ytan på spelet som man kommer att upptäcka när man har spelat ett tag. Beroende på hur du använder gödning påverkar det dina träd och växter på olika sätt vilket i sin tur kan vidareutveckla djuren till lite annorlunda arter.

En sak som jag tycker är ett tydligt tecken på att man blir engagerad som spelare är att man stundtals blir smått känslosam över piñatadjuren. Man kan döpa alla djur med egna namn och se till att de är friska och glada. Men ekosystem fungerar som ekosystem gör och jag tyckte det var jättetråkigt och lite snöpligt när en av mina Buzzlegum (som jag döpte till Mozart, jag vet inte varför) dödade en Raisant som jag döpt till Frizz. Spelet kanske ser ut som en lustgård men det finns faktiskt både glädje och sorg i den.

När du tänker Viva Piñata, tänk FÄRG!X360-versionen blev ju en stor succé och vad vore en stor spelsuccé om den inte följdes upp på ett annat format. PC-versionen når däremot inte lika långt som X360-versionen, delvis för att de är så lika. Det gör att styrningen inte alls känns lika smidig eftersom den är så konsolifierad plus att det krävs en monsterdator för att man ska kunna spela det med något mer än medelmåttiga inställningar. Det blir visserligen bättre om man använder en X360-handkontroll men det borde ha kunnat gå att göra betydligt smidigare med tanke på att det är en dator och ingen spelkonsol det handlar om.

Viva Piñata kan bäst beskrivas som ett spel för lite äldre spelare och är som en kombination av Gud-simulator, lite Zoo Tycoon (där man bygger djurparker), lite trädgårdsmästarspel, allting dränkt i en rejäl dos originalitet. Det är faktiskt inte helt främmande för de lite yngre heller eftersom allting i spelet, både text och tal, för en gångs skull har översatts till svenska men framför allt vänder det sig faktiskt till äldre. Bort sagt till barn i alla åldrar. Jag kan bara inställa i spelets titel: Viva Piñata, leve piñatas

Betyg: 3/5

Företag: Microsoft

Version: PC